blog

Hands Off My Chocolate goes vegan!

Jaaa, we hebben groot nieuws! In 2023 switchen wij naar een compleet vegan assortiment omdat wij stapelgek zijn op chocolade. Maar chocolade is pas ECHT lekker als je weet dat jouw choco cravings niet bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Jaaa, we hebben groot nieuws! Hands Off My Chocolate goes vegan! In 2023 switchen wij naar een compleet vegan assortiment omdat wij stapelgek zijn op chocolade. Maar chocolade is pas ECHT lekker als je weet dat jouw choco cravings niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daarom strijden wij voor chocolade waar de aarde niet van smelt. Dat doen we door de allerlekkerste plantaardige chocolade te maken en gaan we samen met cacaoboeren ontbossing tegen.

Wij zijn in 2013 begonnen als niet-vegan merk met repen zoals Milk Meets Dark. In 2021 ontwikkelden we onze eerste vegan reep: Vegan Caramel Seasalt, om te bewijzen dat vegan chocolade hartstikke lekker kan zijn. We werden overweldigd door de positieve reacties! En toen we erachter kwamen dat chocolade meer CO2 uitstoot dan kippenvlees, schrokken we en hebben we besloten het roer om te gooien. Daarom nemen we tijdens deze Veganuary afscheid van onze niet-vegan Cookie Dough, Birthday Cake, Red Velvet, Crispy Cookie en Macamania. Dit is dus je laatste kans om deze repen in onze chocoshop te bestellen. Enneh… om je te laten proeven hoe lekker vegan chocolade is, krijg je bij je bestelling een vegan reep van ons cadeau!


Wat is vegan chocolade? 
Misschien denk je nu: wat is vegan chocolade? Vegan chocolade repen zijn repen waar geen dierlijke producten zoals melkpoeder, boter of room in zijn verwerkt. Pure chocolade bevat vaak geen melkpoeder en is dus in principe vegan. Maar slechts één derde van de wereldbevolking houdt van pure chocolade. Het andere deel, kiest liever voor melkchocolade of witte chocolade, maar die zijn niet vegan. Daarom hebben wij superlekkere vegan melkchocoladerepen ontwikkeld, zodat jij guilt-free van vegan choco kunt genieten zonder in te hoeven leveren op smaak!  

Waarom vegan chocolade? 
Hoewel nog maar weinig mensen volledig veganist zijn (zo’n 1,5 % van de Nederlandse bevolking), is maar liefst 66% van de mensen bezig met het minderen van dierlijke producten. Uit ons onderzoek blijkt dat een groot deel van onze chocolate lovers vanwege dierenleed, het klimaat, of hun gezondheid, vaker plantaardige producten eet of zou willen eten. Dus waarom niet beginnen bij chocolade?

Een chocoladereep met koemelk stoot 6 kilo CO2 uit per kilo, ter vergelijking: varkensvlees stoot per kilo 6,1 kilo CO2 uit en onze Vegan Caramel Seasalt 3,4! Daarom hebben wij ook onderzocht hoeveel CO2 je bespaart als je in een jaar 4,5 kilo Vegan Caramel Seasalt zou eten in plaats van een melkchocolade karamel zeezout. Waarom 4,5 kilo? Dat is wat we in Nederland gemiddeld per jaar aan chocolade eten ;) Je bespaart in een jaar met de Vegan Caramel Seasalt 11,7 kilo CO2! Dat staat gelijk aan:

  • 60 kilometer rijden, oftewel van Amsterdam naar Den Haag!
  • 36 kipfilets van 125 gram, hetzelfde als bijna 4 weken lang elke dag kip eten!
  • 15 varkenshaasjes van 125 gram, dus 2 weken iedere dag varkensvlees eten! 
  • 167 keer 9 minuten lang douchen, dat is bijna een halfjaar élke dag douchen!

Binnen de duurzame en maatschappelijke missie van Hands Off My Chocolate blijven we ons continue inzetten voor verbeteringen voor mens, maatschappij en de planeet. Door vaker plantaardige chocolade te eten kunnen we de impact op de klimaatverandering verkleinen, want de CO2 impact is 42% minder dan chocolade met koemelk. Dus: is vegan chocolade duurzamer? Jazeker! En als deze even lekker is, waarom zou je dan niet voor de vegan variant kiezen?      

De lekkerste én vegan                            
Hands Off My Chocolate goes vegan, dus dat betekend ook dat we net zo lekkere chocolade willen maken als onze eerder uitgebrachte niet vegan producten. Om vegan chocolade te maken vervangen wij de koemelk door rijstmelk. Maar hierdoor wordt de chocolade veel droger dan ‘normale’ melkchocolade en dat is minder lekker. Om jouw choco cravings net zo lekker te laten zijn als met melkchocoladerepen voegen wij daarom extra hazelnootpraliné toe voor een extra rijke smaak en een romige structuur.

Hoe zit het met ontbossing?
Om chocolade te maken waar de aarde niet van smelt moet de CO2 per reep worden verlaagd. Dit komt voor 43% uit het melkpoeder, voor 29% van de cacao, 11% uit overige ingrediënten en 17% transport & productie. Naast melkpoeder vervangen, is ontbossing aanpakken de tweede stap om CO2 te verminderen. We werken samen met Cocoa Horizons Inside, hier zit een groep boeren bij aangesloten die aan bepaalde regels moeten voldoen. Een van die regels is dat ze 5 jaar voor deelname aan het programma niet hebben ontbost. Cocoa Horizons houdt in de gaten of de boeren zicht aan de afspraak houden. Daarnaast leren de boeren waarom het beter is om niet te ontbossen en ontvangen zij een premium prijs zodat ontbossen niet nodig is. Ontbossen de boeren toch? Dan gaat Cocoa Horizons met ze in gesprek en kijken ze samen naar een oplossing. Alle boerderijen worden door middel van GPS kaarten in beeld gebracht. Zo kunnen de grenzen met natuurgebieden en de totale opbrengst goed in de gaten gehouden worden. Heeft een boer ineens veel meer opbrengst dan dat er op zijn land mogelijk is wordt er meteen een onderzoek gestart.  


Hoe zit het met sporen van melk?
 
Onze vegan repen kunnen wel sporen van melk bevatten omdat de producten op dezelfde productlijn worden gemaakt als reguliere chocoladerepen. Het zou absoluut niet duurzaam zijn om de hele lijn speciaal voor onze vegan repen schoon te maken. Wel proberen we de contaminatie zoveel mogelijk te beperken en zijn alle ingrediënten natuurlijk wél vegan. Voor de meeste vegans is dit dan ook geen probleem. 

De vegan Hands Off producten zijn voorzien van het V-Label. Dit is een internationaal geregistreerd productkeurmerk dat garandeert dat een product geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat – dus ook geen melk, ei of honing én het niet geproduceerd is met gebruik van dierlijke hulpstoffen. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het V-label keurmerk in Nederland. 

Waar koop je vegan chocolade? 
De meeste vegan chocolade ligt in het speciaal schap van de supermarkt, ver weg van de andere chocolade repen. Of je moet er bijvoorbeeld voor naar een natuurwinkel. Maar omdat wij vegan chocolade voor een groot publiek toegankelijk willen maken hebben wij het voor elkaar gekregen dat onze vegan repen gewoon in het chocolade schap van onder andere Albert Heijn, Jumbo, COOP, Picnic, Plus, Jan Linders & Vomar te vinden zijn. Maar wil je liever vanuit je luie stoel online bestellen?  Dat kan via onze webshop.

Delen met je omgeving?

Deel dit blog via jouw favoriete kanaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email