blog

Tien mythes over een plantaardig dieet

Ben je lekker bezig met je Veganuary Challenge? Vergeet je jezelf soms niet te belonen met wat vegan choco? Misschien heb je al een aantal opmerkingen over een vegan dieet gekregen. Maar wat is waar en wat niet? Hieronder vind je een lijstje met 10 mythes over een vegan dieet.

Mythes over een plantaardig dieet? Je hebt ze vast wel voorbij horen komen tijdens je Veganuary Challenge. Maar wat is waar en wat niet? Hieronder vind je een lijstje met 10 mythes over een vegan dieet.Enneh… of die challenge gesproken: vergeet je jezelf soms niet te belonen met wat plantaardige choco?

  1. Je krijg te weinig eiwitten binnen.

    Dit is misschien wel de meest hardnekkige mythe! Hoe kom je met een vegan dieet aan je eiwitten? Die zitten toch vooral in vlees, kaas en eieren? Gelukkig kun je je eiwitten heel makkelijk uit andere voedingsmiddelen halen!

    Wat dacht je van de volgende:
  • Groene groenten (boerenkool, broccoli, zeewier, erwten en spinazie)
  • Bonen en peulvruchten (linzen, kikkererwten, zwarte bonen)
  • Granen (volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa)
  • Noten (cashewnoten, walnoten, amandelen)

    Dus ga lekker aan de slag met een boterham met pindakaas, chilli sin carne of een quinoa salade! Enneh… als je hulp nodig hebt kan je altijd even langs bij een diëtist! Check bijvoorbeeld vegan diëtist Lisa Steltenpool
  1. Sporten en een plantaardig dieet gaan niet samen

    Net als Rocky rauwe eieren drinken of een bakje kwark na het bootcampen lijken onmisbaar voor fanatieke sporters. Maar vele sporters laten zien dat een vegan dieet geen probleem is (wat dacht je van Puru the vegan Guru?). Je weet door de vorige mythe waar je genoeg eiwitten vandaan kunt halen. Als echte fitgirl kun je dit nog aanvullen met lekkere vegan eiwitshakes. Enneh, het benodigde ijzer haal je bijvoorbeeld uit gedroogde abrikozen, linzen en appelstroop.
  1. Veganistisch eten is niet lekker

    ‘Vegan chocolade? Dat is vast minder lekker’ hoorden wij toen we onze eerste vegan reep Caramel Seasalt wilden maken. Gelukkig is deze reep even lekker getest als de varianten met melk. Eigenlijk is het sowieso vreemd als iemand zegt dat veganistisch eten niet te pruimen is (pun inteded), omdat werkelijk iedereen al veganistisch voedsel eet. Wat dacht je van frietjes, brood, olijven, noten of tortillachips?
  2. Veganistisch eten is duur

    Oke, als je je mandje volgooit met chiazaden, goijbessen en gepofte quinoa ben je misschien duurder uit. Maar als je bijvoorbeeld peulvruchten koopt om vlees te vervangen ben je juist een stuk goedkoper uit! Dan kun je mooi van het geld dat je overhoudt chocolade kopen!
  3. Veganistisch eten is moeilijk

    Als het niet per se duur is, dan is het wel moeilijk. Want wat moet je nou s ’avonds eten als een biefstuk niet meer kan? Deze mythe kunnen we ook ontkrachten, want veganistisch eten is een andere manier van eten en na een paar keer doen is het peanuts. Met alle info en lekkere recepten online is het tegenwoordig zelfs makkelijker dan ooit. Zelfs de Allerhande heeft vegan recepten! Enneh, hoe moeilijk is het om je gehaktbal bij de aardappels en broccoli te vervangen voor een groenteburger of vegan gehaktballen? Ook in restaurants zijn er steeds meer vegan opties, waardoor het dus echt niet moeilijk is.
  4. Maar melk valt toch wel mee?  

    Er wordt veel gefocust op het minderen van vlees, maar ook zuivel is helaas niet zo zuiver als we denken. De Nederlandse melkkoe produceert dagelijks meer dan 25 liter melk. Dit brengt milieuproblemen met zich mee zoals de uitstoot van methaan en CO2. Je kunt dus beter kiezen voor melk alternatieven. Let’s get the numbers: als je een melk karamelzeezout-reep koopt stoot dit 6 kilo CO2 uit en onze Caramel Seasalt maar 3,4 kilo CO2, dat is dus 42% minder! 
  1. Plantaardig eten is eentonig
    Hmm… saai hoor pasta met tomatensaus zonder gehakt, een blaadje sla of stamppot zonder spekjes. Dat plantaardig eten saai is, is een beperking in je eigen hoofd. Ja lees die zin nog maar eens. Het gaat er bij vegan eten om dat je anders nadenkt over hoe je eet. Met welke kruiden kun je je gerechten lekkerder maken? Kun je vlees vervangen door lekkere groenten, noten of zongedroogde tomaten? Wat dacht je van een pasta bolognese met linzen of stamppot met walnoten? Als je eten saai is, dan heeft dat dus meer te maken met een gebrek aan fantasie in plaats van een gebrek aan ingrediënten. Juist uit de vegan community kun je veel inspiratie halen omdat zij heel creatief met eten omgaan. Google is je beste vriend, of Lenna Omrani je beste vriendin ;)
  2. Vegans zijn hippies en vreemde types 
    Hippies? Nou eerder hip-ies, want een vegan lifestyle is hot! Als je online zoekt op vegan influencers vind je echt geen geitenwollensokken types, maar juist hippe foodbloggers die op een toegankelijke manier willen inspireren. Iedere keer dat iemand een plantaardige optie kiest is al top! Tuurlijk is het voor sommige mensen nog steeds wennen dat er mensen zijn die het anders doen, maar inmiddels is al 55% van de Nederlanders flexitariër. De afgelopen jaren zijn er meer vegan kookboeken uitgebracht, poppen vegan restaurants uit de grond en staat bij de meeste koffiezaken een havercappu op de kaart! 
  3. Alle vegans zijn dierenvrienden
    Heb je een beeld van een vegan knuffelend met biggetjes in de wei? Think again. Niet iedere vegan is een dierenvriend, het gaat meer om het feit dat we dieren met respect behandelen en dat ze recht hebben op een waardevol leven in plaats van als product behandeld te worden. De ene vegan gaat plantaardig eten vanwege dierenleed, de ander vanwege het milieu of vanwege de eigen gezondheid. 
  4. Als alleen ik vegan eet heeft het toch geen zin.
    HO stop! Als er een mythe is die snel de wereld uit moet is het deze wel! ‘Deze dieren worden toch wel opgegeten’ is een van de grootste onzinargumenten ever aangezien hier ook het principe van vraag en aanbod geldt. Als iedereen dus wat vaker een vegan optie kiest merken we dus met z’n allen dat de vraag naar dierlijke producten afneemt en de vraag naar plantaardige opties toeneemt. Zoals je al eerder las bespaar je CO2 bij het eten van de Vegan Caramel Seasalt in vergelijking tot ‘gewone’ karamel-zeezout melkchocolade. Stel je voor je eet er een kilo van staat de bespaarde CO2 gelijk aan een autoritje van 16 km. Door dus voor een plantaardige optie te kiezen, breng jij alleen al een positief effect op de planeet! Het voelt misschien klein, maar als iedereen dit vaker doet maken we met z’n alle een grote impact.

Delen met je omgeving?

Deel dit blog via jouw favoriete kanaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email