Smullen maar! 10 chocoladerijke reisbestemmingen

Smullen maar! 10 chocoladerijke reisbestemmingen

Als er twee dingen zijn waar we van houden, dan is het van chocolade én van reizen. En het goede nieuws is dat we niet tussen die twee favorieten hoeven te kiezen. Sterker nog, ze zijn te combineren! Chocolade wordt immers van cacao gemaakt en cacao groeit in lekker tropische landen. Eén plus één is twee.

We zijn samen met Riksja Travel op zoek gegaan naar de landen die niet alleen de lekkerste cacao produceren, maar die ook als perfecte reisbestemming gelden. Waar we onze chocolade eigenlijk liever niet delen, delen we wel met liefde onze tien favoriete chocoladebestemmingen!

 

 

1. Terug naar de oorsprong in Peru

Van het regenwoud in het noorden tot Cuzco in het zuiden: overal in Peru kom je cacaobomen tegen; vooral met criollo- en trinitariobonen, de meest luxe cacaosoorten. Geen wonder dus dat de Maya’s op zoek gingen naar een manier om die bonen te gebruiken. Zij waren de eersten die cacao tot een eetbare substantie maakten, zij het met name in de vorm van een soort chocolademelk.
Peruaanse chocolade kent dus een rijke geschiedenis en daar kun je alles over leren in het chocolademuseum, dat op meerdere plekken gevestigd is. Start je je reis bijvoorbeeld net als de meeste reizigers in Lima, dan kun je een truffelworkshop bijwonen. Ook leuk: ga op een culinaire tour door de hoofdstad en leer meer over de verfijnde Peruaanse keuken. Of combineer je bezoek aan Machu Picchu met de Heilige Vallei, waar je bijvoorbeeld je eigen chocoladereep kunt maken. Doe je tijdens je reis Cuzco aan? Dan kun je op bezoek bij een heuse cacaoplantage.

 

2. Molesaus in Mexico

Al in de tijd van de Azteken werd aan chocolade goddelijke eigenschappen toegedicht. Het volk was er heilig van overtuigd dat cacao je kracht en intelligentie gaf, en wie zijn wij om dat tegen te spreken? Tegenwoordig vind je cacao in Mexico vooral terug in de molesaus, die ze graag serveren bij een smakelijke burrito. Je kunt deze bijzondere saus (en nog veel meer Mexicaanse lekkernijen) proeven tijdens een culinaire stadstour door Puebla. Houd je het liever bij echte chocolade? Ga dan in Oaxaca – de chocoladehoofdstad van Mexico - naar Calle Mina: een straatje vol chocolatiers. Welkom in de chocoladehemel!

 

chocolade in mexico

 

 

3. Vier chocoladefeest in Belize

Hé, als je dan toch in Mexico bent, dan is een uitstapje naar buurland Belize zo gemaakt. We kunnen je genoeg redenen opnoemen waarom dat de moeite waard is – wat dacht je van witte stranden, een kleurrijke onderwaterwereld en lekkere reggaevibes – maar alleen al de chocolade is eigenlijk reden genoeg. En als je het nu zo plant dat je er in mei bent, dan kun je meteen het jaarlijkse chocoladefestival in Toledo bezoeken. Drie dagen genieten van wijn en chocolade onder een tropisch zonnetje ... Wat wil een mens nog meer?

 

 

4. Chocolade-ontbijt in Cuba

In het grootste deel van Cuba is chocolade schaars; je vindt er vooral geïmporteerde Nestlé-repen. Wil je echte Cubaanse chocolade proeven, dan zul je moeten afreizen naar het oosten van het eiland, naar Baracoa om precies te zijn. Maar dat is helemaal geen straf, want het gebied is prachtig. Het rustieke kustplaatsje ligt tegen de jungle en aan de zee. Net buiten het dorp ligt de chocoladefabriek die helaas niet te bezichtigen is. Maar geen zorg, in Baracoa drinken ze zelfs chocolademelk bij het ontbijt, dus je komt gegarandeerd aan je trekken. Wil je meer proeven, dan kun je een bezoek brengen aan het chocolademuseumpje in het centrum. Let op: Cubaanse chocolade is vrij bitter, dus geniet met mate.

 

cacao in cuba

 

5. Ski’s, kaasfondue én chocolade: het Zwitserland van Argentinië

Wie aan Argentijnse delicatessen denkt, denkt waarschijnlijk aan fantastische wijnen en malse, sappige steaks. Maar aan chocolade? Nou, nee. Het land is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met z’n buren, want er groeien niet eens cacaobonen. Toch is er één plek waar je als chocoladeliefhebber je hart op kunt halen: Bariloche. Toegegeven, je waant je hier eerder in Zwitserland dan in Argentinië: het dorp staat vol met houten chalets en kaasfonduerestaurants. Maar óók met chocolatiers! Dulce de leche-bonbons, chocolade-ijs, chocoladerepen, chocoladefonteinen, boomstammetjes ... you name it, they have it. Gelukkig kun je alle kilo’s die je eraan snoept weer prima eraf werken in de omgeving: ga skiën, wandelen of maak een kajaktocht op een van de vele stille bergmeren. Je bent niet voor niets in het Lake District!

 

 

6. Mmm .... in Madagaskar

Niet alleen in Latijns-Amerika kun je je chocoladehart ophalen, ook het Afrikaanse continent staat bekend om de vele cacaoplantages. Maar waar de roem meestal gaat naar West-Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana, ligt zo’n 6.000 kilometer verder, midden in zee, nóg een chocoladeproducerende hotspot: Madagaskar. Door de unieke ondergrond vol natuurlijke mineralen en de rijke flora en fauna is Malagassische chocolade erg fruitig van smaak. En juist die bijzondere planten- en diersoorten maken het ook een fantastische reisbestemming. Cacaobomen wisselen zich af met baobabbomen en de kleur van de chocolade wordt weerspiegeld in de vrolijke gezichten van de gastvrije inwoners. Geniet van chocola, maki’s, dansende sifaka’s en kleurrijke kameleons.

 

 

7. Boontjes uit Bali, Java en Sulawesi

Indonesië staat bij reizigers om heel veel zaken bekend – groene rijstvelden, een heerlijke keuken, prachtige eilanden – maar nou niet bepaald om onze favoriete zoete lekkernij. Eigenlijk is dat verrassend, want het is het derde grootste cacaoproducerende land ter wereld, met maar liefst 1,5 miljoen hectare aan cacaoplantages! Sulawesi alleen neemt 75% van de Indonesische cacaoproductie voor z’n rekening. Een goed excuus om een bezoek te brengen aan het eiland, dat nog veel meer verrassingen in petto heeft. Zo vind je hier drijvende dorpjes, karstbergen, spookdiertjes en de Tana Toraja’s bij wie je in hun traditionele zadeldakhuizen kunt overnachten. Ook leuk: op Bali staat een bamboekathedraal, waar je kunt zien hoe van cacaobonen chocolade wordt gemaakt. Goddelijker krijg je het niet.

 

 

8. Cioccolato in Italia

In het Italiaans klínkt alles gewoon al lekkerder, toch? Niks geen ‘chocola’, maar ‘cioccolato’ ... het water loopt ons al in de mond. En dat komt mooi uit, want in Italië vind je chocolade die net zo heerlijk is als dat het klinkt. Probeer in Turijn eens Bicerin, een koffie met chocolade, melk en room ... mmm! Perugia staat vooral bekend om de baci-bonbonnetjes die voorzien zijn van liefdesbriefjes én van het jaarlijkse Eurochocolate-festival dat in het najaar plaatsvindt. Zeg nou zelf, een stedentripje binnen Europa waarbij je ook nog onbeperkt chocolade kunt snoepen ... beter krijg je het toch niet? Ga je niet in het najaar, kun je altijd nog je hart ophalen in de Casa del Cioccolato. Altijd goed, dus.

 

 

9. Lekker snoepen in Spanje

Als je een chocoladebestemming in Europa zoekt, dan mag Spanje eigenlijk niet ontbreken: het is immers het land met de oudste chocoladetradities. Het begon allemaal in Sevilla, waar in 1585 de eerste scheepslading cacaobonen binnenkwam. En nog steeds kun je daar en in vele andere steden genieten van het bruine goud, bijvoorbeeld in de winkels van Valor, de grootste chocoladeketen van Spanje. De beroemdste chocolatier zit echter in Madrid: San Ginés is vermaard om de warme chocolademelk met churros (gefrituurde deegrepen). Het serveert de combinatie al sinds 1894, met groot succes. Dat moet je proeven.

 

 

10. Bonbons en meer in België

Maar dat je niet ver hoeft te reizen voor de allerlekkerste chocolade, dat bewijzen onze zuiderburen. Want uiteindelijk is Belgische chocolade niet te versmaden. Voordeel: je hoeft niet ver te reizen, je hoeft geen hand- en voetenwerk in te zetten om jezelf verstaanbaar te maken en de chocolade alleen is een uitstekend excuus voor een dagje (of weekendje) Brugge, Gent of Antwerpen. Kun je niet wachten tot je een dagje vrij bent? Dan kun je natuurlijk stiekem ook een mini-uitstapje maken naar Marqt, Jumbo, Albert Heijn of onze webshop en je chocoladefix halen. Maar niet doorvertellen, want anders ben je in no time weer je chocolade kwijt aan je beste vriendin of geliefde en moet je alwéér zeggen: “Hands off my chocolate!”

 

Zoek je het toch liever ver weg? Met Riksja Travel reis je naar ruim veertig bestemmingen wereldwijd. De reisfanaten van Riksja kunnen net zo gepassioneerd vertellen over hun favoriete bestemming als wij over onze chocolade en helpen je graag jouw perfecte reisbestemming te vinden. En bijkomend voordeel: ze jatten nooit je chocolade.

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published