blog

Partner van ‘Nationale week zonder vlees en zuivel’

Van 6 t/m 12 maart is het de Week Zonder Vlees en Zuivel en Hands Off My Chocolate is trotse partner!

Van 6 t/m 12 maart is het de Week Zonder Vlees en Zuivel en Hands Off My Chocolate is trotse partner! Maarreh… denk jij nu: huh? Waarom doet een chocolademerk mee aan de Week Zonder VLEES en ZUIVEL? Nou, misschien heb je er nooit over nagedacht maar in chocolade zit… koemelk! En melk dat is natuurlijk zuivel. Aha! Het goede nieuws: je hoeft tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel je choco cravings niet te negeren, want wij maken superlekkere plantaardige chocolade – zonder koemelk! 

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel wordt heel Nederland (en jij dus ook, doe hier mee!) opgeroepen om een week vlees en zuivel te laten staan. Op deze manier kan iedereen proberen om een week geen vlees en zuivel te eten, maar te kiezen voor plantaardige alternatieven. Van plantaardig naar planeetaardig: vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Let’s get the numbers: iedereen die het volhoudt om één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst:

  • 193 liter water (3x douchen)
  • 80 kilometer autorijden*
  • 834 gram vlees
  • 2,4 kilo zuivel

Wow, dat geeft een lekker gevoel he? Zoveel impact maken in maar één week? Als je na de Week Zonder Vlees en Zuivel je goede gewoonte één dag in de week door zou zetten (dus 1x per week geen vlees en zuivel eten), bespaar je in een jaar 593 kilometer met de auto! Dat is meer dan een ritje van Amsterdam naar Parijs, mon Dieu! (Bron: Weekzondervlees.nl)

En hoe zit het met melkchocolade? De CO2 uitstoot van een melkchocoladereep wordt voor 50% veroorzaakt door de koemelk die erin zit. Genoeg reden dus om je chocoladereep tijdens de week zonder vlees en zuivel links te laten liggen. Maarja, wij snappen ook wel dat een week zonder chocolade eigenlijk een week niet geleefd is. Dus dat kan anders, vonden wij. Bij Hands Off geloven we dat chocolade is pas ECHT lekker is als je weet dat jouw choco cravings niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daarom strijden wij voor chocolade waar de aarde niet van smelt. Dat doen we door de allerlekkerste plantaardige chocolade te maken en samen met cacaoboeren ontbossing tegen te gaan.

Waarom vegan chocolade? 
Vegan chocolade repen zijn dus repen waar geen dierlijke producten zoals melkpoeder, boter of room in zijn verwerkt. Hoewel nog maar weinig mensen volledig veganist zijn (zo’n 1,5 % van de Nederlandse bevolking), is maar liefst 66% van de mensen bezig met het minderen van dierlijke producten. Uit ons onderzoek blijkt dat een groot deel van onze chocolate lovers vanwege dierenleed, het klimaat, of hun gezondheid, vaker plantaardige producten eet of zou willen eten. Dus waarom niet beginnen bij chocolade?

Een chocoladereep met koemelk stoot gemiddeld 6 kilo CO2e uit per reep, ter vergelijking: varkensvlees stoot 6,1 kilo uit. Chocolade is dus echt best wel milieu belastend, en dan eten we met z’n allen ook nog eens heel veel chocolade. Daarom hebben wij onderzocht hoeveel CO2e je bespaart als je in een jaar 4,5 kilo vegan Caramel Seasalt zou eten in plaats van een gewone karamel zeezout reep met melk. Waarom 4,5 kilo? Dat is wat we in Nederland gemiddeld aan chocolade eten ;) Je bespaart 11,7 kilo CO2e in een jaar als je kiest voor de Caramel Seasalt. Maar hoeveel is dat? Het staat gelijk aan:

  • 60 kilometer rijden, oftewel van Amsterdam naar Den Haag!
  • 36 kipfilets van 125 gram, hetzelfde als bijna 4 weken lang elke dag kip eten!
  • 15 varkenshaasjes van 125 gram, dus 2 weken iedere dag varkensvlees eten! 
  • 167 keer 9 minuten lang douchen, dat is bijna een halfjaar élke dag douchen!


En tijdens de Week Zonder Vlees en Zuivel? Wist je dat: als je een week lang elke dag twee stukjes melkchocolade (14 gram) zou eten, je evenveel CO2 uitstoot als het eten van twee kipfilets van 125 gram? Wow, da’s even schrikken he? Als je tijdens de Week Zonder Vlees en Zuivel je melkchocolade inruilt voor de Vegan Caramel Seasalt bespaar je 42% aan CO2. Oftewel de CO2 uitstoot van een stukje kipfilet van 100 gram. Dat geeft een lekker gevoel he? Zoveel impact maken in maar één week en dat alleen maar met het eten van je favoriete chocolade? 

Zo, dat waren veel cijfertjes zo achter elkaar. Tijd voor een stukkie plantaardige chocolade ;) We hopen dat je iets geleerd hebt over de impact van chocolade en dat je dus met kleine veranderingen je impact zelf kunt verkleinen. Heb je zin om de uitdaging aan te gaan en mee te doen aan de Week Zonder Vlees en Zuivel? Meld je dan aan via https://www.weekzondervlees.nl en ontvang nog meer tips. De choco tip om te kiezen voor plantaardige choco heb je al in de pocket, succes met de rest!


*Het aantal kg CO2-equivalenten dat je bespaart door een week geen vlees en zuivel te eten is voor de verbeelding omgerekend naar kilometer autorijden aan de hand van de CO2-emissiefactoren personenwagens van Milieu Centraal.

Bronnen gebruikt voor deze blog zijn Weekzondervlees.nl en cijfers van Carbon Cloud.

Delen met je omgeving?

Deel dit blog via jouw favoriete kanaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email